IHJ e-trgovina

Detalji artikla

Mađarsko-hrvatski rječnik, drugo izdanje - Krešimir Sučević Međeral, Tatjana Vukadinović, Irina Jurović, Margit Bernadett Vuk

Mađarsko-hrvatski rječnik, drugo izdanje
O knjizi

ISBN: 978-953-8390-37-1

Naklada: 300

Broj stranica: 856

Godina izdanja: 2024

cijena: 30,00 €

Dostupnost: U PRODAJI

Mađarsko-hrvatski rječnik rječnik je dvaju tipološki različitih jezika za kakvim hrvatska i mađarska javnost već dugo osjeća potrebu radi lakšega sporazumijevanja u raznovrsnoj svakodnevnoj komunikaciji. On je i bitno sredstvo u održanju samobitnosti nacionalnih manjina u Mađarskoj i Hrvatskoj. Djelo je jedno od važnih pomagala koja pridonose očuvanju  jezične raznolikosti u svijetu jer je  riječ o dvama malim jezicima s relativno malo go­vornika.
Rječnik obuhvaća 38 000 riječi iz svih područja života, pomno odabranih natuknica suvremenoga mađarskoga jezika. Leksikografska obradba temelji se na suvremenim leksikografskim spoznajama. Kvaliteti rječnika prido­nijeli su i vrsni suradnici – hungarolozi i kroatisti. Po izboru natuknica i načinu obradbe to je prvi veći suvremeni mađarsko-hrvatski rječnik. Iza natuknice slijede nužni gramatički podatci, a onda hrvatske istovrijednice te broj­ni frazemi i njihovi hrvatski prijevodi. Zastupljeni su svi funkcionalni stilovi. Namijenjen je korisnicima različitoga stupnja obrazovanja.
U Dodatku Rječniku nalazi se popis zemljopisnih imena i češćih osobnih imena.