IHJ e-trgovina

Detalji artikla

Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika, 15. svezak (seļanin – spodeļavati) - skupina autora

Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika, 15. svezak (seļanin – spodeļavati)
O knjizi

ISBN: 978–953–7967–84–0

Naklada: 200

Broj stranica: 240

Godina izdanja: 2020

cijena: 13,27 €

Dostupnost: U PRODAJI

Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika povijesni je rječnik koji se izrađuje u Odjelu za povijest hrvatskoga jezika i povijesnu leksikografiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a uz Institut suizdavač je Rječnika Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. U Rječniku se leksikografski obrađuje jezično blago kajkavskoga hrvatskog književnog jezika od 16. do 19. stoljeća, uključujući i pojedina dijalektna književna djela s početka 20. stoljeća.

Novoobjavljeni 15. svezak Rječnika (2020.) nastavlja niz od dosad objavljenih 14 svezaka Rječnika i obuhvaća leksikografski dio abecedarija od natuknice seļanin do natuknice spodeļavati (str. 481 – 720).

Autori su leksikografske obrade u 15. svesku dr. sc. Željka Brlobaš, Martina Horvat, prof., dr. sc. Ivana Kresnik i Tatjana Vukadinović, prof. Glavna je urednica prof. dr. sc. Mira Menac-Mihalić, redaktorice su sveska dr. sc. Nada Vajs Vinja (glavna redaktorica), dr. sc. Vesna Zečević i dr. sc. Željka Brlobaš, a recenzenti akad. August Kovačec i akad. Darko Novaković. Tehnički je urednik računalnoga sloga Davor Milašinčić.

Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika s vrlo razrađenom leksikografskom obradom izvor je fonoloških, slovopisnih i pravopisnih, etimoloških, morfoloških i tvorbenih, sintaktičkih, semantičkih i leksičkih jezičnih činjenica i podloga istraživanjima kajkavskoga hrvatskog književnog jezika i hrvatskoga jezika u cjelini.