IHJ e-trgovina

Detalji artikla

Sintaksa padeža - Skupina autora

Sintaksa padeža
O knjizi

ISBN: 978-953-6637-58-4

Naklada: 0

Broj stranica: 0

Godina izdanja: 2010

cijena: 23,23 € 13,94 €

Dostupnost: U PRODAJI

U svibnju 2006., na inicijativu Branka Kune, u Osijeku je utemeljen skup Hrvatski sintaktički dani s kojim je istraživanje sintakse hrvatskoga jezika konačno postalo glavna tema specijaliziranoga skupa. Od toga trenutka Hrvatski sintaktički dani postaju mjesto na kojemu se ujedinjuju ili će se ujediniti sva sintaktička istraživanja u Hrvatskoj i mjesto na kojemu hrvatski jezikoslovci razmjenjuju svoje ideje sa sintaktičarima izvan Hrvatske, što su dobro potkrijepili i Drugi hrvatski sintaktički dani održani u Osijeku od 13. do 15. studenoga 2008. godine.
Plodovi promišljanja Drugih hrvatskih sintaktičkih dana nalaze se unutar ovih korica. Kao tema prvoga skupa izabrane su sintaktičke kategorije, tema koja je bila, kako kaže Branko Kuna, utemeljitelj skupa i urednik prvoga zbornika “široko postavljena”.
Tema drugoga skupa “Sintaksa padeža” postavljena je “nešto uže”, ali opet dovoljno široko da može obuhvatiti jezikoslovce različitih teor ijskih i vremenskih usmjerenja. Padeži, kao važno teorijsko pitanje sintakse i morfologije te također tema par excellence slavističkih istraživanja opravdano su izabrani za glavnu temu Drugih hrvatskih sintaktičkih dana. Glavna je tema obuhvaćala tri podteme: 1. teoriju padeža, 2. padeže u hrvatskome jeziku, 3. kontrastivni pristup padežima.